Traditioner i løbet af året:

Vi er glade for at fejre de årlige kulturelle traditioner, som fastelavn, påske, jul, Eid. Der er en speciel stemning omkring højtiderne, som er hyggelig at dele i fællesskabet. Samtidigt giver det børnene et kulturelt blik for de traditioner som findes.  Vi forbereder i tiden forinden med fx at lave pynt sammen med de børn der har lyst til dette. Vi planlægger lege og aktiviteter med plads til deltagelse på mange forskellige måder, samt skaber rum for fantasi og nysgerrighed. Det skal give mening for børnene.

Vi markerer traditionerne med at fortælle om baggrunden for dem.

Vi holder Fastelavn, hvor der er mulighed for at være klædt ud og slå katten af tønden. Vi spiser hjemmelavede fastelavnsboller og fester.

Påske, hvor vi op til påskeferien klipper påskepynt, taler om foråret, går på æggejagt på legepladsen.

Afslutningsdag for de kommende skolestarter. Børnene er med til at planlægge hvordan de vil holde deres afslutning og hvad de spise m.m., men rammen er at de bliver i Fredensborg en fredag og spiser aftensmad over bål og hygger og bliver hentet af sine forældre, som har mulighed for at drikke en kop kaffe sammen.

Arbejdslørdag i maj.

En dag, hvor forældre og personale i fællesskab renoverer og skaber nye muligheder for børnenes lege både ude og inde.

 

Riisets fødselsdag fejres med kage og saftevand på legepladsen om eftermiddagen.

 

Sommerfest i Fredensborg,

En lørdagformiddag fra 10.00-13.00 hvor vi både vuggestue og børnehave mødes og leger og spiser sammen. Vi starter med fællessang og slutter af med fællesspisning. Hver familie medbringer selv en ret og eget service. 

Rikke fra vores Fredensborg køkken har også lavet salater m.m. 

 

Fælles Julefest på Bellahøjvej 46 fra 15-17.00

Børnehavebørne går Luciaoptog ude på legepladsen og vi hygger med æbleskiver og ønsker hinanden en glædelig jul

Vuggestuebørnene og deres forældre hygger på deres stuer. 

Vuggestuen:

Vi har fællesmorgen åbning på papegøjestuen  kl. 7:00  for både vuggestuebørn og børnehavebørn og vi tilbyder morgenmad frem til 7.45. Det er typisk havregrød og lidt brød.

Vi har fokus på at dagen starter roligt og rart og har fokus på en god overgang mellem hjem og os. Vi giver plads til børns følelser og anerkender dem og hjælper dem i gang med dagen. Det er Arife, vores medhjælper, som er den faste morgenåbner sammen med Gülham hver morgen. Kl. 7.30 kommer der en voksne mere fra vuggestuen og børnehaven. Børnehavebørnene går ud på vores legeplads omkring 7.45. 

Omkring kl. 8.00 fordeler vi os ud på vores 4. stuer og børnene hjælper med at åbne stuen, samt gøre legezoner klar til dagens første lege.

De børn der er kommet tidligt, får skiftet deres ble.

Omkring kl. 9.00 får vi et lille mellemmåltid og vores samling starter derefter.

Til samling vi synger en goddagsang og andre sange som stuen er optaget af. Vi er optaget af sang og bevægelsesglæde og på hvad vi skal lave efterfølgende. Nogle dage er samlingen lang andre dage kort. Vi følger børnene. 

Omkring kl. 9.30 starter dagens planlagte aktiviteter, som tager udgangspunkt i de styrkede læreplaner og følger vores årshjul og den uge rytme vi har valgt at følge i vuggestuen.

Det foregår på stuerne, gangene, ude på legepladsen eller på ture ude af huset. Vi vælger den placering der giver mening i forhold til aktiviteten og børnegruppen.

Mellemrummet mellem samlingen og dagens planlagte aktivitet er et vigtigt læringsrum og derfor bruger vi tid på fx at øve selvhjulpenhed, hjælpsomhed, at bruge vores sprog i garderoben med overtøjet eller at børnene er med til at gøre klar til dagens planlagte lege/aktivitet.

Mellemrummet fra den de planlagte aktiviteter og frokosten er ligeledes meget betydningsfuldt for os, da det er der børnene er med til at  …… og mentalt at forberede sig på næste der skal ske. Der skiftes bleer inden frokost.

Kl. 10.45-11 spises der frokost med udgangspunkt i følgende måltidværdier:

Madglæde og madmodighed, dialog om maden og det som optager børnene, måske det vi har oplevet sammen tidligere eller noget helt andet. Vi følger børnenes interesser og har dialoger og udvider børnenes sprog. Vi lader børnene sanse og smage med hænderne. Vi opfordre i forhold til barnets alder at bruge fx ske/gaffel. Vi tager vores ansvar for børnenes oplevelser og erfaringer med mad og måltidet som en social og kulturel værdi alvorligt.

Middagsstunden;

Derefter bliver de trætte børn puttet. Børn under 2 år sover i krybber som står ude på legepladsen og de større børn har sovefællesskaber i hver ende, hvor der læses historie eller synges sange inde middagsluren

Børn der ikke sover er sammen og leger og læser bøger på krokodillestuen, som fungere som vores fælles oppestue. 

De voksne holder på skift stuemøder eller holder pause og samler nærvær til eftermiddagen.

Omkring Kl. 14. er mange børn vågne og der tilbydes et eftermiddagsmåltid, som består af frugt, brød, mælk og vand.

Derefter er der leg på stuen, gangen og legepladsen.

Omkring kl. 15.30 mødes de to stuer i hver ende på den ene stue eller legepladsen eller vores gangareal til fx bevægelseslege.  

Kl. 16.00 kommer udflytteren/vores børnehavebørn tilbage fra Fredensborg og leger med vuggestuebørnene.

16.30-17.00 Børne og voksne leger og hjælpes af med at lukke huset ned.

Kl. 17.00 lukker Riiset om fredagen lukker vi 16.30. 

 

Udflytteren:

Fællesmorgen åbning med vuggestuen på papegøjestuen. Omkring kl. 7.45 går vi ud på legepladsen og tager i mod resten af børnehave vennerne og gør os klar til afgang med Bo´s bus kl. 8.15. 

Ca kl. 9.00  ankommer vi  til Fredensborg og så starter dagen med en kort samling uden for på vores to stuer, så vi endnu en gang fortæller hvad vi skal lave denne dag. Derefter fordeler vi os på de to stuer og børnene tilbyde et lille formiddagsmad. 

Ca. 9.30 starter dagens planlagte aktiviteter, som tager udgangspunkt i de styrkede læreplaner og følger vores årshjul. Vi fordeler os i mindre grupper i vores hus, på legepladsen og på vores skovområde.

Ca kl. 11.30 er der frokost som spise stuevis og skiftevis ude og inde i forhold til vores ugeplansstruktur. 

 

De mange daglige rutiner som dagen i vuggestue og børnehave består af er betydningsfulde læringsmiljøer, hvor børnene bl.a. kan øve selvhjulpenhed, hjælpsomhed, handleevne og samarbejde i fællesskabet. Det er meningsfuldt for børn at være en del af de opgaver der er forbundet med rutinerne og som vi gentager dag efter dag.

Dagligdagens rutiner, som fx tiden i garderoben, måltidet, sovestunden, toiletbesøg/ bleskift er også gode til at understøtte den sproglige udvikling.

Det er alle disse upåagtede rutiner og hvordan vi ser og arbejder med dem der udgør den største del af børns tid i vuggestuen og børnehave. Derfor er det rigtigt vigtig at det er pædagogisk kvalitet der er fremtrædende. At der er plads til rummelige samspilformer og fokus på børn

Mellemrummet mellem samlingen og dagens planlagte aktivitet er et vigtigt læringsrum og derfor bruger vi tid på fx at øve selvhjulpenhed, hjælpsomhed, at bruge vores sprog i garderoben med overtøjet eller at børnene er med til at gøre klar til dagens planlagte lege/aktivitet.

Mellemrummet mellem de planlagte aktiviteter og frokosten er ligeledes betydningsfulde og vi har fokus på at der er en rolig overgang, hvor børnene mentalt kan forberede sig på det næste der skal ske.

I vuggestuen skifter vi bleer inden frokost,  så der mere ro efter maden til at komme ud og sove. 

Barndommen er unik og har sin egen ret og magi og den skal vi værne om. Det bliver særligt aktuelt i en verden, som er meget optaget af at forberede til det næste der skal ske.

Vores pædagogik skal være livsnær og skal tage udgangspunkt i det unike barnet og fællesskabet.

Ordret Pædagog stammer fra det græske og betyder oprindeligt at føre børn et sted hen. I Riiset ønsker vi at bidrage til at det enkelte barn udvikler sig i sit eget særlige tempo i et inkluderende fællesskab med abdre børn og med voksne, som ser de signaler som barnet sender både med kroppen, lyde og ord. 

Vores pædagogik tager udgangspunkt i pædagogiske teori og empiri, samt de erfaringer og observationer fra den pædagogiske praksis I dette samspil udvikler og justerer vi vores pædagogiske praksis efter den aktuelle børnegruppe som vi har. 

Vi arbejder med omsorgsbegrebet. Børn har brug for at vi voksne omkring dem er opmærksomme på dem og er fysisk tæt på dem, så vi kan reagerer på deres signaler. 

Alle børn og familier skal føle og mærke de er velkomne i Riiset. 

Børn har brug for voksne, som forstår dem og hjælper dem med at spejle deres følelser, så de lærer dem at kende. Voksne, som hjælper dem med at sætte ord på deres følelser. Voksne, som viser med deres kropssprog og ansigtsudtryk at de forstår børnenes oplevelser. 

Børn har brug for voksne som hjælper dem og trøster dem når de har behov. 

Børn har brug for fysisk berøring, det hjælper dem med at holde fokus og finde tryghed i alt det der sker i løbet af en dag i det store fællesskab.